Vas zanima kakšen je vaš pohodniški profil? Ali pa mogoče kako je nastal tekmovalni treking? Preberite si naše zanimivosti.

Kakšen je vaš pohodniški profil?

Tekmovanje v trekingu je pred vami. Obstjajo različni profili udeležencev na treking tekmovanjih. Preverite, kakšne profile tekmovalcev imamo v tem športu in se uvrstite v vašega. Ste tip  bojevnik, izzivalec, raziskovalec ali družabnik?

Ste TIP bojevnik, izzivalec, raziskovalec ali družabnik?

A - bojevnik / fighter (10 % vseh tekmovalcev oz. tekmovalk)

Ste predvsem tekmovalec, rojen borec za rezultat in zmago. Na tekmovanje ste prišli tekmovat z ostalimi tekmovalci in s časom. Želite si potrditve in veseli vas glavna nagrada. Laskajo vam stopničke in dejstvo, da ste pohodniška zvezda.
Dobro poznate vse ostale »hude« trekerje oz.konkurenco. Sledite njihove rezultate in dosežke, se primerjate z njimi in usmerjeno pripravljate. Za izbiro tekmovanj se odločate razumsko glede na možnost uspeha. Ste tipični športnik in trenirate. Na opremo ste zelo občutljivi in hočete le najbolje. Vaša konkurenca so ostali tekmovalci, ki jih boste premagali. Vaš cilj je uspeh. Vaš cilj je premagovanje drugih.

Vsi Bojevniki - dobrodošli v Slovenski treking ligi !!

B - izzivalec / challenger (30 % vseh tekmovalcev oz. tekmovalk)

Izzvali ste se na dvoboj sam s seboj. Ste vztrajen in trmast športni rekreativec, ki posega po vedno bolj smelih osebnostnih rekreativno tekmovalnih ciljih. Želite napredek. Tekmovalni treking vam s svojo dolžino in zasnovo predstavlja trofejo, ki jo je potrebno osvojiti in dopolniti vašo zbirko podobnih športno rekreativnih dogodkov.
Zanimajo vas dobre ideje v športu in zanimiva izvirna vzdržljivostna tekmovanja, kjer tekmovalci motivirani s tekmovalnim vzdušjem pred navijači posegajo v svoja mejna področja in jih presegajo. Za izbiro tekmovanj se odločate glede na izvirnost in kvaliteto tekmovanja. Dobro ste pregledali vse razpisno dokumentacijo. Želite doseči osebni cilj in s tem premagati predvsem sebe in morda še soseda…
Vaša konkurenca je tekmovalna trasa in tekmovalne razmere, ki jim boste kos.
Tako se boste dokazali pred sabo in pred drugimi.

Vsi Izzivalci - dobrodošli v Slovenski treking ligi !!

C - raziskovalec / explorer (30 % vseh tekmovalcev oz. tekmovalk)

Rodili ste se v iskrenem radovednem duhu, ki ga je nato pridobljena ljubezen do narave in gibanja spremenila v raziskovano strast. Ta vas danes ne pusti pri miru in vas znova in znova pošilja na doživljajske avanture. Na treking vas vlečejo vedno novi kraji tekmovanj in nove sugerirane trase. Kjer še niste bili, je sedaj je priložnost.
Veliko daste na estetiko izbrane lokacije tekme, na lepoto predlagane trase in na izvirnost organizatorjev. Želite spoznati vedno nove kraje, ljudi, običaje in naravne zanimivosti. Ste raziskovalni rekreativec in ste odkrili tekmovalni treking kot novo linijo osebnostnih doživetij in spoznanj.
Vaša konkurenca je vse, kar se dogaja ob trasi in okoli nje, in seveda sestavljalec proge, ki ga boste na koncu ocenjevali.

Vsi raziskovalci - dobrodošli v Slovenski treking ligi !!

D - družabnik / joker (30 % vseh tekmovalcev oz. tekmovalk)

Ste družabnik v pravem pomenu besede, ki se rad rekreira na preprost način in dobri družbi. Zasnova tekmovalnega trekinga se vam zdi predvsem zabavna in sproščujoča. Veseli vas, da se boste s prijatelji in znanci dobro razmigali in celo malo potekmovali, na konci pa – po dobro opravljenem delu – zasluženo nazdravili in se na podelitvi sprostili. Za izbiro tekmovanj se odločate glede na možnost ustvarjanja dobrih socialnih stikov na tekmi in po njej ter spoznavanja drugih sotekmovalcev. Pomembno vam je, kdo se na tekmovanje prijavi in kakšno »žilico« za organizacijo zaključne zabave ima organizator. Z udeleženci boste po tekmovanju z veseljem delili svoje občutke in doživljaje s tekme in se prepustili dogodkom.
Vaša »konkurenca« so vsi zanimivi udeleženci, ki jih morate na tem trekingu in na končni, bog daj zabavni, zaključni prireditvi nujno spoznati,.

Snovalci Slovenske treking lige vam zagotavljamo, da bodo prav vsak tekmovanja primerna za vse štiri profile!

 

Zgodba o tem, kako je nastal tekmovalni treking

Zgodilo se je na različnih mestih, na različnih koncih sveta. Zgodbe o tem, kako je nastal tekmovalni treking na različnih koncih sveta. Preberite.

Na nekem precej dolgem gorskem teku na Češkem so varčevali s trakom za oznako proge. Pa tudi tistega razpetega po trasi je močan veter (ali morda celo nekdo drug) odstranil in potrgal. Tako so tekmovalci ostali na trasi brez oznak. Ne najurnejši - ampak tisti, ki so se v naravi najbolje znašli, so takrat uspešno prišli v cilj. Nekaterim je bil incident celo všeč in so naslednje leto predlagali izvedbo tekme brez oznak, a z obveznimi kartami…

Pustolovsko tekmo (adventure race) poznamo kot zaporedje različnih, vsaj treh vzdržljivostnih disciplin: kolo, vodne discipline, treking, plezanje ipd. Organizatorji so morali nekoč na eni taki pustolovski tekmi na Hrvaškem odpovedovati posamezne discipline zaradi objektivnih razlogov (npr. niso dobili dovoljenj za plezanje, ni bilo denarja za najem čolnov, ni bilo dovoljenja za uporabo ceste za rolanje ipd.). Toda glej, s tem, ko so črtali discipline, se je število prijavljenih povečalo. Prišla je zamisel, da se treking kot tak izvzame iz Adventure race tekem in se ga naredi kot samostojno tekmovanje. Z dodatkom orientacije, teka ali nalog presenečenja pa se vse skupaj tudi lahko šteje kot pustolovščina.

Na nekem množičnem in priljubljenem pohodu na Saškem so prepovedali prehitevanje. Izkazalo se je, da kljub družabni noti množičnih pohodov udeleženci vendarle radi občasno tekmujejo med seboj oz. se oddaljijo, če se naveličajo drug drugega. Udeleženci so bili nezadovoljni in v sosednji občini so tako naslednje leto organizirali konkurenčem pohod, kjer pa so vsem udeležencem merili čas. Odziv je bil velik.

V nekem pohodniškem penzionu v Avstriji so imeli Pohodniški Festival. Bili so zbrani pohodniki, vodniki, tekači in vsakovrstni drugi asi. Po uradnem programu so se pohodniki zbrali v gostilni in začela se je debata o tem, kdo bolje zmore neko znano priljubljeno destinacijo in kje je najbolj smiselno iti. Nikakor se niso mogli zediniti, beseda je dala besedo in naslednjo leto so že organizirali tekmovalni treking od točke A do točke B.

In rodil se je tekmovalni treking!

Dobrodošli in veliko uživanja v njem. Slovenska treking Liga.

Sodelujemo

v    GIZ Pohodništvo  lenug logoamfibija logo