Slovenska treking liga je sklop samostojnih, a poenotenih in smiselno povezanih tekmovanj v pustolovskem pohodništvu, ki se odvijajo v Sloveniji in bližnji okolici. Namen tekmovanj je izkušnja pohodništva na označenih in neoznačenih poteh v naravnem okolju.

Tekmovalci se pomerijo v vzdržljivosti in iznajdljivosti na razmeroma dolgi, neoznačeni in prvenstveni pohodni trasi z nabiranjem kontrolnih točk.

Namen posameznega trekinga je tudi spoznavanje kraja gostitelja in druženje med udeleženci in gostitelji.

Organizacija

Treking ligo vodi glavni organizator, v sodelovanju s posameznimi organizatorji tekmovanja (trekinga). 

Namen in cilji

Cilj treking lige je popularizacija doživljajskega in kreativnega pohodništva, uveljavitev novega pojma - tekmovalnega trekinga, spoznavanje Slovenije preko kraja gostitelja in ne nazadnje zdravo druženje rekreativcev

Namen posameznega trekinga je v vzpodbujanju ustvarjalnega pohodništva, kjer si tekmovalci načeloma sami izberejo način in potek potovanja po predvideni trasi preko vseh kontrolnih točk do cilja. Tekmovalci na napredovanje poleg vzdržljivosti uporabljajo tudi razne veščine (orientacija, komunikacija z domačini, taktično sledenje, različne spretnosti) in se pri tem zabavajo. Namen je tekmovanj je tako tudi v zdravem rekreacijskem druženju in izmenjavi izkušenj.

Osnovne usmeritve

Slovenska treking liga (STL) traja v obdobju enega leta oz. sezone. Sezona je praviloma sestavljena iz 4-10 treking tekmovanj. Tekmovanja morajo biti v skladu z načeli STL in so razpršena po vsej Sloveniji in okolici. Tekmovanja so lahko skozi vso leto, med seboj pa se ne prekrivajo - presledek med enim in drugim trekingom naj ne bil krajši od 14 dni. Organizator STL pred vsako sezono sproti objavi spisek tekmovanj, na podlagi sodelovanja z različnimi organizatorji, kar omogoča vsakoletno različnost.

Tekmovalni treking se lahko na določeni lokaciji ponavlja vsako leto, vendar se vsako leto spremeniti trasa tekmovanja.

Disciplina in teren

Osnovna disciplina je hoja, ki se lahko pri hitrejših tekmovalcih kombinira s tekom. Pot poteka po markiranih in nemarkiranih stezah ali lažjemu brezpotju, kolovozih, in v najmanjšem možnem delu po cestah.

Izbrani teren tekmovanja je s pohodniškega stališča ni zahteven, na zahtevnejše dele ali morebitne druge nevarnosti so tekmovalci posebej opozorjeni.

Druge veščine

Potrebno je osnovno poznavanje orientacije kot je branje kompasa in karte, ter samostojna izbira smeri napredovanja. Dodatne veščine zajemajo hitro prilagodljivost na razmere na trasi, izbira poti (npr. razcepih), samostojna logistika hrane, pijače in počitka, ipd.

Tekmovalci si pomagajo napredovati tudi s komuniciranjem z domačini (vprašanja) in z verbalnim in neverbalnim komuniciranjem s sotekmovalci.

Osnovna pravila

Tekmovalci že pred prijavo izvedo od organizatorja regijo in kraj tekmovanja, osnovne karakteristike tekmovanja (dolžina, težavnost, kategorije, potrebne dodane veščine) in morda nekatere zanimive točke ob poti.

Za končni razpored trase in kontrolnih točk pa tekmovalci zvedo šele pred tekmovanjem. oz. od 48 ur do tik pred startom. Odločitev o času in načinu objave trase je v rokah posameznega organizatorja.

Tekmovalci lahko poljubno komunicirajo z okolico in razen prevozov in spremstva na poti lahko uporabljajo vse storitve od zunaj, kot so planinske koče, trgovine, lokali,..

Tekmovalci morajo imeti vedno s seboj obvezno opremo, ki je določena v razpisu posameznega tekmovanja. Vsebino obvezne opreme lahko organizator preveri kjerkoli v toku tekme.

 

Sodelujemo

v    GIZ Pohodništvo  lenug logoamfibija logo